Oliekeerringen

Oliekeerringen,  of Simmerrings® zijn ontworpen voor het afdichten van assen en spindels. Oliekeerringen zijn een van de meest gebruikte roterende as-afdichtingen. Oiekeerringen scheiden olie of vet of andere smeermiddelen aan de binnenzijde van vuil, stof en/of water aan de buitenzijde. Oliekeerringen bestaan uit een rubberen afdichtingslip, metalen behuizing en een veer.

NewDealSeals levert diverse types oliekeerringen, met of zonder extra stoflip, volgens DIN3760/3761 en ISO 6194. Standaard verkrijgbaar in NBR/staal en FKM/roestvast staal. Naast de gestandaardiseerde maten ontwerpt NewDealSeals ook speciale en op maat gemaakte oliekeerringen.

Vraag Offerte aan Download Brochure Contact Expert
Bruine Viton oliekeerringen Vier oliekeerringen
Bruine Viton oliekeerringen
Vier oliekeerringen

Industriële Toepassingen

 1. Krachtoverbrengingen
 2. Olieraffinaderijen
 3. Constructie
 4. Productie
 5. Auto-industrie

Hoe werkt een Oliekeerring?

Hoe werkt een Oliekeerring

De meest voorkomende oliekeerring functioneert door een dun laagje olie tussen de rubberen afdichtingslip en de as vast te houden. Hierdoor tilt de olie de afdichtingslip een klein stukje op van de as. Deze dunne laag olie functioneert als barrière en voorkomt lekken van de olie langs de afdichtingslip.  Hierdoor heeft de afdichting een lage wrijvingsweerstand maar kunnen rubberen oliekeerringen niet goed tegen drooglopen en hoge drukken.

Technische Specificaties

*De eigenschappen zoals druk en oppervlakte snelheid zijn verschillend per profiel. Contact onze experts voor meer info.

Bewegingstype

Dynamisch heen en weer bewegend, roterend

Oppervlaktesnelheid

≤ 30 m/s

Druk

≤ 5 bar (meeste types max. 0.5 bar)

Temperatuurbereik

NBR:

-40° tot +108° C

FKM:

-25° tot +204° C

Beschikbare materialen

Afdichting:

NBR, FKM, MVQ, ACM

Veer:

staal, roestvast staal

Behuizing:

staal, roestvast staal

Beschikbare certificaten

DIN3760/3761 en ISO 6194

Oliekeerring Types | Profielen

Oliekeerring profiel A

Type A

Type A volgens DIN3760 is de meest gebruikte oliekeerring bij radiale toepassingen met een lage druk. De rubberen behuizing biedt ook bij ruwe behuizingen een goede afdichting.

Oliekeerring profiel AS

Type AS

Type AS volgens DIN3760 is de één na meest gebruikte oliekeerring bij radiale toepassingen met een lage druk. De rubberen behuizing biedt ook bij ruwe behuizingen een goede afdichting. In vergelijking met type A heeft de AS een extra lip om stof van buiten tegen te houden.

Oliekeerring profiel AO

Type AO

Type AO is de lichte/economische versie van type A. Geschikt voor licht toepassingen. De rubberen behuizing biedt ook bij ruwe behuizingen een goede afdichting.

Oliekeerring profiel AS-P

Type AS-P

Type AS-P heeft een extra lip voor het uitsluiten van stof, plus een versterkte afdichtlip voor een druk tot 2 BAR. De rubber behuizing functioneert ook bij een ruwe groefafwerking als een betrouwbare afdichting.

Oliekeerring profiel AS-PX

Type AS-PX

Type AS-PX heeft een extra lip voor het buitenhouden van stof en een metaal versterkte afdichtlip voor een druk tot 5 BAR. De rubberen behuizing biedt ook bij ruwe behuizingen een goede afdichting.

Oliekeerring profiel B

Type B

Type B heeft een stalen/metalen behuizing. Niet aanbevolen in toepassingen waar de ruwheden en toleranties van de groef niet perfect zijn of waar thermische uitzetting van de behuizing wordt verwacht.

Oliekeerring profiel BS

Type BS

Type BS heeft een stalen/metalen buitenbehuizing. Niet aanbevolen in toepassingen waar de ruwheden en toleranties van de groef niet perfect zijn of waar thermische uitzetting van de behuizing wordt verwacht. Naast type B heeft dit profiel een extra lip om stof buiten te houden.

Oliekeerring profiel BO

Type BO

Type BO is de lichte/economische versie van type B. Geschikt voor licht belastbare asafdichtingen. Type BO heeft een stalen/metalen buitenbehuizing. Niet aanbevolen in toepassingen waar de ruwheden en toleranties van de groef niet perfect zijn of waar thermische uitzetting van de behuizing wordt verwacht.

Oliekeerring profiel C

Type C

Type C heeft een heeft een versterkte metalen/stalen behuizing voor verbeterde structurele stabiliteit. Niet aanbevolen in toepassingen waar de ruwheden en toleranties van de behuizing niet perfect zijn of waar thermische uitzetting van de behuizing wordt verwacht.

Oliekeerring profiel CS

Type CS

Type CS heeft een versterkte metalen/stalen behuizing voor verbeterde structurele stabiliteit. In vergelijking tot type C heeft dit profiel een extra lip om stof uit te sluiten. Niet aanbevolen in toepassingen waar de ruwheden en toleranties van de groef niet perfect zijn of waar thermische uitzetting van de behuizing wordt verwacht.

Oliekeerring profiel CO

Type CO

Type CO is de lichte/economische versie van type C. Geschikt voor licht belastbare asafdichtingen. Type CO heeft een versterkte metalen/stalen behuizing. Niet aanbevolen in toepassingen waar de ruwheden en toleranties van de groef niet perfect zijn of waar thermische uitzetting van de behuizing wordt verwacht.

Oliekeerring profiel A-DUO

Type A-DUO

Type A-DUO is het profiel voor het afdichten van twee vloeistoffen. De dubbele lippen met veren voorkomen vervuiling/vermenging tussen de twee vloeistoffen.

Materialen

Rubber Materiaal Kenmerken Presteert goed in Presteert niet goed in
NBR, Nitril
Krynac®, Nipol®

Temperatuurbereik:

-40° to +108° C

Slijtvastheid:

Scheurweerstand:

Relatieve kosten:

 • Water
 • Petroleum olie & vloeistoffen
 • Hydraulische olie
 • Lage temperaturen
 • Ozon blootstelling
 • Zuren
 • Oplosmiddelen
FKM, Fluorocarbon
Viton®, DAI-EL®, Dyneon®, Tecnoflon®

Temperatuurbereik:

-25° tot +204° C

Chemische resist.:

Ozon weerstand:

Relatieve kosten:

 • Hoge temperaturen
 • Oplosmiddelen
 • Petroleum olie
 • Meeste chemicaliën
 • Lage temperaturen
 • Toepassingen met snelle bewegingen / richtingveranderingen na stilstand vanwege het stick-slipeffect*.

* Stick-slip effect: Rubber dat kleeft aan een oppervlak wanneer er een overgang plaatsvind van stilstand naar een beweging. Het stick-slip effect kan het rubber beschadigen en lekkage veroorzaken.

Contact Ons

Wij geloven in de kwaliteit van onze producten en service. Vul het formulier in en een van onze bekwame ingenieurs neemt binnen de volgende werkdag contact met u op.

Contact details